Lääketieteen historiaan ovat aina kuuluneet myös vaihtoehtoiset hoitomuodot. Osa niistä on ollut olemassa jo tuhansia vuosia ennen nykylääketiedettä ja osa on tullut mukaan vasta aivan lähivuosina. Virallisella lääketieteellä on usein aika jyrkkä kanta vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin, siitäkin huolimatta että monet ihmiset ovat parantuneet tai saaneet helpotusta vaivoihinsa vaihtoehtopuolelta.

Molempia hoitomuotoja kokeilleena, en oikein ymmärrä kaikkien lääkäreiden suhtautumistapaa ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen kutsumista puoskaroinniksi. Olen tavannut paljon lääkäreitä, joiden ainoa ammattitaito on kirjoittaa sairasloma ja määrätä kipulääkettä, oli vaiva mikä hyvänsä. Olen tavannut myös paljon lääkäreitä, jotka eivät ole ollenkaan kiinnostuneet potilaastaan tai siitä että hänet saataisiin paranemaan. Olen tavannut lääkäreitä, joiden ammattitaito on niin ruosteessa että on suorastaan ihme että potilaat yleensä selviävät hengissä heidän käsistään. Viime aikoina olen joutunut käymään paljon lääkärissä ja jos joku kysyisi minkä arvosanan annan, niin aika moni saisi hylätyn. Hyvän lääkärin, jolla on ammattitaitoa ja osaamista, löytäminen on vaikeampaa kuin neulan löytäminen heinäkasasta. Heitäkin on, jos jaksaa vain tarpeeksi monta lääkäriä ensin kiertää läpi. Yleensä se 12. on ihan ok.

Mitä tulee vaihtoehtopuoleen, monet vaihtoehtohoitojen tekijät ovat opiskelleet lääketiedettä (koska se kuuluu Suomessa kaikkien vaihtoehtohoitoja opettavien oppilaitosten pääsyvaatimuksiin ja lopputodistusta ei saa jos peruslääketieteen opinnut puuttuvat) sen lisäksi he ovat opiskelleet yhtä tai useampia vaihtoehtohoitoja ja suorittaneet lukuisia hoitoharjoituksia sekä kirjallisia kokeita ammattitaidostaan. Toki joukkoon mahtuu myös "mätiä omenoita", mutta tähänastiset kokemukseni ovat olleet suorastaa loistavia.  Vaihtoehtohoitojen antajat osaavat asiansa, koska jos yksikin tyrii, nousee heti laajat otsikot ja koko ala teilataan.  Mitä tapahtuu jos lääkäri tyrii? Eipä juuri mitään, kolmesta varoituksesasta voi olla työpaikka vaarassa. Lehtiin uutiset harvoin joutuvat, paitsi silloin jos joku yrittää olla lääkäri ilman lääkärinlupaa. Silloin nousee älämölöö. Vaihtoehtohoitaja, joka tyrii yhden ainoan kerran on mennyttä. Kun maine menee, menevät asiakkaatkin. Kun hoidot on pakko tehdä hyvin ja kieli keskellä syytä virheitä sattuu harvemmin.