Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Sekalaisia kirjoituksia
Archives
Derniers commentaires
17 mars 2011

Kasvisruokavalio vs. lihansyönti

Maailmalla on tehty 5 laajaa tutkimusta, joissa kaikissa on tutkittu kasvisruokavalion ja eläinruokavalion vaikutuksia ihmisen terveyteen. Tutkimuksiin otti osaa kaikkiaan 76 000 ihmistä (miehiä ja naisia) iältään 16-89 -vuotta.  Tutkimukset kestivät keskimäärin 11 vuotta.

Tutkimuksissa oli kolme ryhmää: Kasvissyöjä oli henkilö, joka ei syönyt kalaa eikä lihaa. Lihansyöjä oli henkilö, joka söi sekaruokaa (ei siis pelkästään eläinproteiinia). Tutkimuksessa oli myös ryhmä, joka söi kalaa tai lihaa harvemmin kuin kerran viikossa, mutta eleli pääasiassa kasvisravinnolla, ryhmästä käytettiin nimeä puoli-kasvissyöjät.

Tutkimuksen aikana kuoli  8 330 henkilöä tutkituista. Näistä kuolemista sepelvaltimotauti oli yleisin 2 264 henkilöä. Sepelvaltimotautiin kasvisyöjiä kuoli 24%, puoli-kasvissyöjistä 22% ja lihansyöjistä 54%. Suurin riski kuolla sepelvaltimotautiin oli yli 65-vuotiailla. Kun saavutettiin 80-vuoden ikä, ravinnolla ei ollut enää merkitystä. Suurimmat erot ravinnon vaikutuksessa olivat ikäryhmässä alle 65-vuotta.

Tutkijat arvelevat kasvissyöjien ja puolikasvissyöjien hyvän tuloksen johtuvan siitä että heidän kolesteroliarvonsa olivat keskimäärin paremmat kuin lihansyöjien.

Mikä oli tämän tutkimuksen johtopäätös? Kasvissyönti suojaa sepelvaltimotaudilta.

Henkilökohtaisesti sanoisin että outo johtopäätös, sillä niillä, jotka söivät kasvisvoittoisesti, mutta söivät silloin tällöin lihaa ja kalaa oli vielä parempi mahdollisuus olla kuolematta sepelvaltimotautiin.

Kasviksissa ei ole kolesterolia, mutta on hyvä muistaa että ihmisen elimistössä kolesterolia tarvitaan moniin elintoimintaa ylläpitäviin prosesseihin, joten täysin kolesteroliton ravinto ei ole ihmiselle hyväksi.

 

 

Publicité
Commentaires
Sekalaisia kirjoituksia
Publicité
Sekalaisia kirjoituksia
Publicité