On helppo syyttää olosuhteita, työtä, koulua, vanhempia tai elämäntilannetta, siitä että masentaa ja ahdistaa. Kuitenkin masennus ja ahdistus lähtee ihan muualta. Olosuhteet ovat mitä ne ovat, joskus niitä voi muuttaa ja joskus ei. Työ ja koulu ovat myös mitä ne ovat ja niiden muuttaminen vaatii yleensä täydellistä maiseman vaihdosta, yleensä kuitenkin ne ongelmat, masennus ja ahdistus seuraavat uuteenkin paikkaan. Vanhempia ei voi muuttaa tai vaihtaa ja elämäntilannekin on se mikä se on.

Tietysti vaikeat tilanteet luovat masennusta ja ahdistusta, mutta se mistä ongelma lähtee ja mikä on ongelman todellinen syy, vaatii enemmän selvittelyä ja selvittely alkaa ihmisestä itsestään ja hänen tavastaan reagoida asioihin.  Kaiken lähtökohta on itsensä ja oman reagointitapansa ymmärtäminen. Tässä auttaa esim. psykoterapia. Tarkoitus on käydä elämääsi läpi ja niitä valintoja, joiden kautta tähän tilanteeseen on päädytty ja päätyä myös tästä tilanteesta pois.

Kukaan toinen ei voi sinua auttaa, ellet halua auttaa ja ymmärtää itse itseäsi. Et voi sysätä masennustasi ja ahdistustasi toisten syyksi. Tällä en tarkoita sitä että pitäisi syyttää itseään ja vajota itsesääliin. Tarkoitus on tutkia itseään ja miettiä omia ratkaisujaan ja reagointitapaansa asioihin ja sitä voiko asiat tehdä mahdollisesti toisin. Voiko asioihin ottaa positiivisemman ratkaisumallin ja reagointitavan?