Hampaiden hoidossa pätee sama asia kun muussakin hoidossa, joko ihminen hoitaa hampaitaan tai sitten ei hoida.  Kun hampaitaan ei hoida, ne putoavat jossain vaiheessa pois tai ne joudutaan nyhtämään pois, kun korjatakaan ei enää voi.

Kun hampaat on pois, tarvitaan jonkinlainen purukalusto ja apuunhan tulee hammasproteesi. Hammasproteesissä piilee omat vaaransa. Hammasproteesi ei ole koskaan täysin kiinni leukaluissa, vaan proteesin alle pääsee aina jostain jotain ruoka-aineita ja bakteereja. Pian suun limakalvolla kasvaakin muheva bakteerikanta ja proteesin alle on kehittynyt tulehdus.

Proteesia pitää myös hoitaa, jopa huolellisemmin kuin omia hampaita. Proteesi pudottaminen vesilasiin yöpöydälle ei riitä, vaan proteesi on pestävä sille erikseen tarkoitetulla puhdistusaineella ja proteesiharjalla. Tavallinen hammasharja ei käy, koska se voi vahingoittaa proteesin pintaa ja aiheuttaa sen että bakteerit saavat hyvän kiinnitysalustan proteesista.

Niille vanhemmille ihmisille, joilla on vielä omat hampaat tallella tiedoksi että 75%:lla yli 65-vuotiaista on iensairaus ja joka kolmannella reikiä hampaissa, jotka vaatisivat paikkausta. Oli ikä siis mikä hyvänsä säännöllisiä hammaslääkärintarkastuksia ei saa vältellä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa hampaansa saa hoidettua, sen parempi jatkon kannata. Kalliita ja vaivalloisia proteeseja ei tarvita ja omat hampaat voi pitää suussa koko loppuelämän ajan.