Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Sekalaisia kirjoituksia
Archives
Derniers commentaires
25 février 2011

Likinäköisyysleikkaus

Rahalla saa ja autolla pääsee. Likinäköisyysleikkaustekniikka on kehittynyt viime vuosina huimasti. Lähes kaikissa hieman isommissa kaupungeissa on klinikoita, joissa leikkaus voidaan tehdä. Likinäköisyysleikkaus onkin nykyään arkipäivää ja tapahtuu liukuhihnatyöskentelynä. Potilas tulee sisään, hänelle tehdään esitarkistus ja todetaan soveltuuko leikkaus hänelle. Esitarkistuksen jälkeen pääseekin jo leikkaukseen. Puudutustipat silmiin ja koneen alle. Homma on ohi muutamassa minuutissa. Sitten särkylääke (ja lohdutussuklaa) ja viikko tummien kakkuloiden kera kotona. Hoitotippoja silmiin ja näön pitäisi olla hyvä...

Entäpä kun jotain menee pieleen?

Leikkauksen pitäisi olla kivuton. Aina se ei ole sitä, joskus laser polttaa silmää ja aiheuttaa sarveiskalvoon syöpymiä. Paraneminen on kivuliasta ja kestää.

Leikkauksen jälkeen näkee heti mitä kello on. Ainakin TV:n muutosleikeissä. Todellisuudessa kello on ihan hämärä ja on hankala nähdä sitä tablettiakin, joka pitäisi ottaa särkyyn.

Leikkauksen jälkeen lääkäri tarkastaa silmät. Valo häikäisee armottomasti ja kyynelten virta on loputon. Onneksi saa ne mustat lasit päähän.

Koska leikkauksen jälkeen ei näe selvästi. Saattaja on tarpeen.

Kipu hellittää yleensä jo seuraavana päivänä, paitsi jos se laser on leikannut hieman liikaa, kipu ei hellitä edes ensimmäisten kuukausien aikana.

Näkö on hyvä... siis seuraavana päivänä näkee jo jotain. Näkö jatkaa kuitenkin tarkentumistaan vielä ½ vuoden ajan. Leikkaustulos näkyy siis vasta pitemmän ajan kuluttua.

Silmiä ei saa hangata, jos leikkaus on tehty läppä-tekniikalla, läppä voi kääntyä ympäri tai irrota. Tämä on kivuliasta. Aina läppä ei tartu takaisin kiinni, vaan silmä menee ryppyyn, aivan kuten siinä olisi piilolinssi. Tätä voi jatkua vielä 2 vuoden päästä leikkauksesta.

Aina näöstä ei tule hyvää, voi olla kaksoiskuvia, varjokuvia ja näkö voi mennä plussan puolelle tai jäädä miinuksen puolelle. Leikkauksen voi uusia, jos sarveiskalvossa on vielä varaa hioa. Muuten se on paluu sankalaseihin.

Joskus sarveiskalvoon tulee laserin polttamia arpia, se tarkoittaa että piilolinssejä ei pysty käyttämään enää. Siis jos näöstä ei tullutkaan hyvä.

Silmästä voi tulla leikkauksen jälkeen kuiva, se voi tulehtua herkemmin ja siinä on jatkuva roskan tunne. Silmätipat voivat tulla pysyväksi ystäväksi, loppuelämän ajaksi.

Näkö on tärkeä aisti, miten paljon olet valmis uhraamaan turhamaisuuden alttarille?

 

 

Publicité
Commentaires
Sekalaisia kirjoituksia
Publicité
Sekalaisia kirjoituksia
Publicité