Osaatko käyttää oikein basilikaa?
Ei uskoisi että annan basilikan käyttöohjeita... hah-hah. No tässä ne kuitenkin tulevat.
Jos käytät kuivattua basilikaa, laita se ruokaan n. 10 minuuttia ennenkuin se on valmis, jotta basilikasta irtoaisi maku- ja tuoksuaineet sekä vaikuttavat aineet.
Jos taas käytät tuoretta basilikaa, sitä ei pidä laittaa ruokaan kuumennusvaiheessa, vaan vasta tarjoiluvaiheessa. Näin kaikki hyväätekevät ainesosat sekä maku- ja tuoksu säilyvät.
Tuoreesta basilikasta, siis jos sinulla on sellainen ruukkuversio (kaupasta ostettu tai itsekasvatetty), ei pidä repiä lehtiä sieltä täältä. Aiheuttaa vain se että basilikasi kuolee ennen aikojaan. Sen sijaan leikkaa aina yksi varsi irti ja sitten vasta irrota siitä lehdet mausteeksi.
Jos kasvatat itse basilikaa, huomaat että se itää helposti ja nopeasti. Sitten alkavatkin ongelmat. Basilika pitää valosta, mutta ei kuumuudesta ja basilika juo hyvin paljon vettä, joten kastelua ei saa unohtaa. Kastele basilikaa päivittäin ja pidä huolta että lautasella on vettä. Toinen ongelma on tuhohyönteiset, nekin pitävät basilikasta. Koska kyseessä on ruuaksi tarkoitettu kasvi, et voi mennä suihkuttamaan siihen hyönteismyrkkyjä. Kokeile luonnonmukaisia torjunta-aineita. http://kysymammalta.blogspot.com/2009/10/tuholaisia-ja-syopalaisia.html
Basilika sopii tomaatti- ja pastaruokiin, sekä juuston ja perunoiden kera, keittoihin, salaatteihin, papuruokiin ja pizzaan.
Basilika on antiseptinen, limaa irrottava, ilmavaivoja lievittävä ja ruuansulatusta parantava.